Λαζαράκη 6
16675, Γλυφάδα
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΔΑΚΗDDS
ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ
Ειδικευμένη στο Odontologiska Institutionen Σουηδίας
Πιστοποιημένος πάροχος Ιnvisalign


Λ. Βεΐκου 109
11146, Γαλάτσι

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τώρα που φοράτε σιδεράκια οι απαιτήσεις για καλό βούρτσισμα των δοντιών είναι περισσότερες! Οι πρώτες ημέρες της θεραπείας, στο φαγητό ή και το βούρτσισμα, μπορεί να φανούν δύσκολες αλλά αυτό είναι φυσιολογικό αφού χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα να συνηθίσετε τα σιδεράκια.

Οι περισσότεροι ασθενείς προσαρμόζονται στα σιδεράκια γρήγορα και μαθαίνουν να μιλάνε και να τρώνε με αυτά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Οι πρώτες ημέρες είναι ίσως πιο δύσκολες αλλά χρειάζεται υπομονή. Πρέπει και εσύ να τα περιποιείσαι και κυρίως να μην τα ξεκολλάς. Τα ξεκολλημένα σιδεράκια καθυστερούν ιδιαίτερα τη θεραπεία κι εμποδίζουν να πετύχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα. Για αυτό προσοχή στο φαγητό και τις σκληρές και κολλώδης τροφές ( παξιμάδια, τσίχλες, μήλα, ξηροί καρποί, λουκούμια, κλπ ) που είναι δυνατό να ξεκολλήσουν τα σιδεράκια, οπότε είναι προτιμότερο να αποφεύγονται.

Το φαγητό είναι συνήθως μία δύσκολη υπόθεση τις πρώτες ημέρες. Μπορείτε να τρώτε οτιδήποτε αλλά πάντα αποφεύγετε να δαγκώνετε με τα μπροστινά σας δόντια. Κόψτε τις τροφές με μαχαίρι ή τα δάχτυλά σας σε μικρά κομμάτια και μασήστε τες με τα πίσω δόντια.

Όταν φοράμε σιδεράκια ο καθαρισμός των δοντιών απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς τα σιδεράκια έχουν την τάση να κατακρατούν περισσότερη πλάκα και τροφές στα δόντια. Για το λόγο αυτό το βούρτσισμα πρέπει να είναι πιο επίμονο και σχολαστικό. Είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο (2) φορές τη μέρα, πρωί και βράδυ, πάντα. Καθαρίστε καλά όλες τις επιφάνειες των δοντιών όπως όταν δε φορούσατε σιδεράκια και επιπλέον βουρτσίστε καλά τα σιδεράκια σε όλες τις επιφάνειες τους. Μόλις τελειώσετε το βούρτσισμα, βεβαιωθείτε στον καθρέφτη ότι δόντια και σιδεράκια είναι απολύτως καθαρά χωρίς πλάκα και υπολείμματα τροφών.

Μπορείτε όποτε θελήσετε να έχετε μαζί σας στο ραντεβού την οδοντόβουρτσά σας και με μεγάλη χαρά θα σας δώσουμε οδηγίες στοματικής υγιεινής και θα σας δείξουμε πως να φροντίζετε σωστά τα δόντια σας.

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται και από εσάς για αυτό προσπαθήστε να διατηρείτε τα δόντια σας και τα σιδεράκια καθαρά βουρτσίζοντας τα τακτικά. Έτσι συμβάλλετε και εσείς ενεργά στη γρήγορη ολοκλήρωση της θεραπείας. Γιατί όσο σημαντικό είναι αποκτήσετε ίσια και όμορφα δόντια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να τα διατηρήσετε γερά και υγιή!

Πρώτες Βοήθειες

Εάν μόλις έχετε βάλει τα σιδεράκια, είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε κάποια ενόχληση ή σπανιότερα πόνο. Δε χρειάζεται να ανησυχήσετε καθώς το πιο πιθανό είναι σε λίγες μέρες να έχετε συνηθίσει πλήρως τα σιδεράκια και να μη νιώθετε καμία ενόχληση.

  • Εάν νιώθετε κάποια ενόχληση, ‘τσίμπημα’, ή πόνο από κάποιο σιδεράκι ή σύρμα, τοποθετείστε λίγο κερί ανακούφισης στο σιδεράκι ή το σύρμα που ενοχλεί.
  • Εάν ξεκολλήσει ένα σιδεράκι δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Ομοίως αν ξεκολλήσει ένας δακτύλιος, ενημερώστε μας και φυλάξτε τον σε ένα κουτάκικαι φέρτε τον μαζί σας στο επόμενο ραντεβού για να τον ξανακολλήσουμε.

Οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε μη διστάσετε να μας τηλεφωνήστε και θα σας βοηθήσουμε.